Wat is het beste?

Home > Blog > Wat is het beste?
Wat is het beste?

 

Wat is het beste voor mij?

Dat is waar veel mensen zich mee bezig houden.

Dat is waar de maatschappij ons van kinds af aan in programmeert. We leren te denken aan wat wij kunnen bereiken en wat wij kunnen behalen en hoe we het meest trots kunnen zijn op onze eigen resultaten.

En daar is niets mis mee.

Het enige dat hier een bijproduct van is, dat wat we “moreel gezien” minder leuk vinden. We zien het collectieve als moreel hogere waarden. De superheld die voor de zwakken opkomt, dat is zelfopoffering, dat is die eenling die tegen de stroming ingaat. Die superheld moet een geheime identiteit aannemen want als je voor de “zwakken” opkomt ben je een doelwit. Omdat degenen die vast zitten in het egoistische systeem, een hekel hebben aan helden en vervolgens diegene gaan verafschuwen en dwarsbomen.

Dat is het beeld dat er voor ons geschetst is. Wees egoistisch, denk aan jezelf, val je teveel op door gulheid, of zelfs zelfopoffering, dan wordt je gekruisigd.

Dat is ietwat dramatisch, maar wel een goeie verduidelijking.

Wat als ik je nu zeg dat het een illusie is? Dat er een ander perspectief is op dezelfde situatie, maar een perspectief dat iedereen gewoon maakt. Zelfs nóg gewoner door juist wél aan anderen te denken?

Want we zijn nu eenmaal hetzelfde, het is alleen een kwestie van uitzoomen.

De leeuw doodt de antilope. Dat is de ingezoomde versie. Wat een rotzak die leeuw. Dat kun je toch niet maken? Die arme antilope heeft gevoel, een ziel en belangrijker: die antilope heeft nietmand iets verkeerd gedaan! De antilope is onschuldig!

Dat is de ingezoomde versie. Nu gaan we uitzoomen.

De antilope was de zwakste van de groep, doordat de zwakste gedood werd, kon de groep ontkomen en zijn ze zeker dat de zwakte niet via de genen doorgegeven worden, wat er voor zorgt dat de volgende generatie nog sterker en gezonder wordt dan deze generatie. De leeuwen hebben te eten en kunnen overleven. De leeuw kauwt met open mond, dus vallen er stukken antilope op de grond. Hyena’s en andere soorten profiteren hier van. Zelfs de mieren profiteren mee.

In het hele ecosysteem is alles gericht op balans. En zoals in alle samenwerkingen, wat een ecosysteem ook is, profiteren alle partijen. Sterker nog: alle partijen leveren iets in en alle partijen winnen er iets van.

Daar kunnen wij mensen nog heel wat van leren. Maar dat willen we maar niet doen! We blijven te ingezoomd op dat persoonlijk gewin.

Oh wat is dat gruwelijk die leeuw die de arme antilope vermoort, de moordenaar! Ik kijk ook niet graag naar zulke beelden. Zodra we het zien, gruwelen we er van. Maar zolang we National Geographic niet aanzetten en doorkijken naar de gemiddelde politie-serie waar volop mensen vermoord worden, hoor je niemand over alle antilopen die ongefilmd gedood worden.

Wat kunnen we hier dan van leren?

Als we over elk detail moeilijk gaan lopen doen, kunnen we altijd wel details vinden om over te vallen. Wie beledigd wil zijn, of slachtoffer, heeft genoeg in deze wereld om dat altijd te kunnen zijn. Je hoeft alleen maar ingezoomed genoeg naar alles te kijken en meteen te gaan klagen zodra je iets hebt gevonden waat oneerlijk is.

Een andere mogelijkheid is dat we kunnen zien dat in elke situatie waar meerdere partijen bij elkaar komen, er altijd door iedere partij iets ingeleverd zal moeten worden. Dat is nou eenmaal het nadeel van niet alleen op een onbewoond eiland zitten.

Zodra je met anderen samenwerkt, ga er dan van uit dat je voor het gezamelijk doel werkt. Gezamelijk ga je een doel aan. En omdat je het gezamelijk aangaat, zul je ook ieder er van profiteren. Op de lange duur kan dergelijke samenwerking alleen maar blijven bestaan als het in balans is. Over tijd I balans en ook onderling in balans.

De natuur vindt altijd balans, dus ook onze wereld omdat we zelf ook natuur zijn. Natuurwetten hebben betrekking tot energie en alles is energie, de leeur, de mier en de mens. Als je alleen ingezoomd blijft kijken en alleen voor persoonlijk gewin blijft gaan, zal het gezamelijk doel uit balans raken en zal de samenwerking het niet redden. Tijd zal het uitwijzen, keer op keer op keer.

Balans doet alles, dus hoe kun je hier mee omgaan? Door uit te zoomen, zie het grotere plaatje. Wat vormt jouw ecosysteem?

Als je er van uit gaat dat de mensen waar je mee samenwerkt, of het nu een zangkoor, een multi-national, een voetbalploeg of overheid is, je zult het geheel moeten bekijken als waar ga je met je groep naartoe? Wat is het gezamelijk doel dat de groep bij elkaar brengt? Hoe streef je dat gezamelijk na?

Je zult zien dat ieder individu een eigen (kleiner) doel heeft, dat verbonden is met het grotere doel. Als je het ontleedt, zul je zien dat al die kleinere doelen samen een groter geheel vormt dat ook weer een balans is van die kleinere eenheden.

Het is heel bizar hoe de natuur werkt, die natuur bij de leeuwen maar ook de natuur bij ons. Enorm ingewikkeld en toch zo eenvoudig. Eerlijk in balans.

Richt je je op dat grotere gezamelijke doel, dan zul je zien dat het deel dat jouw persoonlijke doel vormt, ook uit dat grotere doel tevoorschijn zal komen. Je zult zien dat als je aan de balans bijdraagt, jouw doel, in balans, naar je terug komt.

Dat zijn we allemaal enigzins verleerd. Onze maatschappij, onze wereld, is uit balans. We kunnen leeuwen blijven vrezen, antilopes blijven aanmoedigen en jakhalzen blijven verafschuwen, maar de enige waar we wat aan kunnen doen is degene die we in de spiegel zien. En het grappige is, dat juist die éne persoon, we in een vertekend beeld zien: in spiegelbeeld.

Zelfs selfies zijn in spiegelbeeld, dus ook de moderne versie van jezelf bekijken is vertekend.

Vandaar dat je het beste naar jezelf kunt kijken met je ogen dicht. Ben jij gericht op je gezamelijk doel, het werkelijke doel, of ben je verzand geraakt in je kleinere doel? We worden heel erg getraind op meningen hebben over de gevallen antilope, maar dat is deel van evolutie. Waar ligt jouw valkuil? Kun je niet beter met je ogen dicht naar jezelf kijken? Waar ligt jouw zwakke punt, wanneer je naar het grotere doel kijkt? Zou je dan niet daar wat meer aandacht aan besteden?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *